5 tips om online een lekkere witte wijn te vinden

Wie online wijn wil kopen, ontdekt snel dat het aanbod ontzettend groot is. Om het jezelf makkelijker te maken, is het handig als je weet waar je van houdt. Je kunt dan filteren, waardoor je niet alle wijnen langs hoeft te gaan. Drink je liever witte wijn dan rode wijn of rosé? Geef dit dan aan, zodat je enkel witte wijnen te zien krijgt. Na het filteren blijven er alleen nog behoorlijk veel wijnen over. Daarom geven wij je hier 5 tips om online een lekkere witte wijn te vinden.

1) Kijk naar het druivenras

Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Verdejo, Grüner Veltliner en Riesling zijn stuk voor stuk druivenrassen waarvan witte wijn gemaakt wordt. Het ene druivenras wordt gebruikt voor droge witte wijn en het andere juist voor zoete witte wijn. Gaat je voorkeur uit naar zoete wijn? Dan krijg je waarschijnlijk geen spijt als je voor een Riesling, Grüner Veltliner of Weissburgunder kiest. Daarnaast is een Sauternes zeker het proberen waard als je het liefst zoete witte wijnen drinkt. Deze wijn wordt gemaakt van een blend van de druivenrassen Sauvignon Blanc, Muscadelle en Sémillon.

2) Koop witte wijn die jonger dan twee jaar is

Veel mensen denken dat een oude wijn beter smaakt dan een jonge(re). Voor sommige wijnen gaat dit inderdaad op, maar voor de meeste witte wijnen niet. Het merendeel van deze wijnen is geschikt voor consumptie vanaf het moment dat ze gebotteld worden. Witte wijn van jonger dan twee jaar smaakt vaak het beste. Als de wijn ouder is, kan hij een zure smaak hebben en dat is niet lekker.

3) Lees de omschrijving door

Vind jij jezelf geen echte wijnkenner? Dan kan het lastig zijn om online een lekkere witte wijn te vinden. Gelukkig schieten de meeste sites je te hulp. Bij iedere wijn vind je namelijk een uitgebreide omschrijving. Hierin wordt vermeld waar de wijn vandaan komt, hoe hij smaakt en met welke spijzen je hem combineert. Op basis van deze informatie kun je mogelijk inschatten of je een witte wijn lekker vindt.

4) Baseer je keuze niet enkel op de prijs

De prijs is vaak één van de eerste dingen waar mensen naar kijken bij online wijn kopen. Hier valt wat voor te zeggen, want niemand wil onnodig veel betalen voor een fles. Toch is het niet verstandig om je keuze enkel te baseren op de prijs. Een Chablis is bijvoorbeeld niet de goedkoopste wijn, maar hij smaakt overheerlijk. Het is niet voor niets één van de beroemdste Franse witte wijnen ter wereld.

5) Ontdek je persoonlijke wijnsmaak

Weet je (nog) niet wat je persoonlijke wijnsmaak is? Gelukkig kun je op veel sites die wijn verkopen een smaakprofielentest doen om te bepalen welke wijnen bij jouw smaak passen. Hiervoor hoef je alleen maar een aantal vragen te beantwoorden. Op basis van je antwoorden ontdek je welke witte wijnen voldoen aan je voorkeuren.