5 manieren om wijn te koelen
Rode wijn is het lekkerst op kamertemperatuur, maar witte wijn en rosé smaakt beter als je het koel serveert. In een wijnkelder heerst vaak een goed klimaat voor laatstgenoemde wijnen, maar lang niet iedereen heeft zo’n kelder onder zijn huis. Gelukkig zijn er andere manieren om wijn te koelen. In deze tekst zetten wij er 5 op een rijtje.
1. Koelkast
Wie witte wijn en/of rosé wil koelen, kan hiervoor de koelkast gebruiken De ideale temperatuur van dit apparaat is 4 graden, waardoor wijnen altijd lekker koel zijn als je ze hierin bewaart. Extra bijkomstigheid van een koelkast is dat het er donker is als je de deur gesloten houdt. Wijn komt hierdoor nauwelijks in aanraking met licht en dat zorgt voor smaakbehoud.
2. Wijnkoeler
In de zomer vinden veel vrouwen het lekker om in de tuin van een glaasje Riesling wijn te genieten. Wil jij je glas bijvullen en bewaar je de wijn in de koelkast? Grote kans dat je naar binnen moet lopen. Als je dit vervelend vindt, biedt een wijnkoeler uitkomst. Deze stalen emmer is speciaal bedoeld voor het koelen van wijn. Vul hem voor een derde met ijs, voeg er tot de helft water aan toe en zet de wijnfles erin. Een kleine tien minuutjes later is de wijn lekker koud. Je kunt een wijnkoeler bovendien gebruiken om een fles wijn uit de koelkast koel te houden.
3. Wijnklimaatkast
Je ziet ze steeds vaker terug in keukens: een wijnklimaatkast. Veel van deze kasten zijn voorzien van meerdere temperatuurzones, waardoor je er zowel rode wijn, witte wijn als rosé in kunt bewaren. Doordat koude lucht zwaarder is dan warme lucht, is het onderin zo’n kast vaak koeler.
Heb je een wijnklimaatkast en wil je deze gebruiken om witte wijn of rosé te koelen? Leg deze wijnen dan onderin. Rode wijnen leg je juist bovenin een wijnklimaatkast.
4. IJsblokjes
Heb je ijsblokjes in huis? Dan kun je deze gebruiken om wijn te koelen. Schenk simpelweg wat wijn in het glas en voeg hier een paar blokjes ijs aan toe. De wijn is meestal na een minuut of 5 lekker koud. In plaats van ijsblokjes kun je ook whisky-stenen of bevroren druiven gebruiken. Beide alternatieven zijn vergelijkbaar met ijsblokjes, alleen smelten ze niet. De druiven ontdooien wel, waardoor je ze naderhand weg moet gooien. Whisky-stenen kun je afspoelen en vervolgens opnieuw in de vriezer leggen.
5. Vriezer
Ben je vergeten om wijn in de koelkast te zetten en heb je geen wijnkoeler of wijnklimaatkast? Dan denk je misschien dat je witte of rosé wijn niet op tijd koud hebt. Gelukkig is er nog een laatste redmiddel: de vriezer. Als je hier een flesje wijn in legt, is deze binnen 10 à 15 minuutjes lekker koud. Langer is niet aan te raden, want dan bevriest de inhoud mogelijk. Houd daarom goed bij hoe laat je de fles koud legt. Zet eventueel een timer op je telefoon, zodat je niet vergeet om de wijn op tijd uit de vriezer te halen.